Starte bedrift i Danmark? Slik går du frem!

Dersom du planlegger å starte en bedrift i Danmark, har du sannsynligvis en spennende tid i vente. Det er imidlertid viktig å sette seg inn i den praktiske og formelle delen av prosessen, dersom etableringen skal bli mest mulig vellykket.

Her ser vi blant annet nærmere på registrering av bedrift, skatt, merverdiavgift og lignende. Få oversikten du trenger!

Forstørrelsesglass: Hvordan starte bedrift i Danmark?

Først og fremst: Hvorfor etablere virksomhet i Danmark?

De fleste er enige i at det er deilig å være norsk i Danmark, og dette gjelder i stor grad for bedriftseiere, også! Ved å starte bedrift i Danmark kan du nå ut til en større målgruppe, samtidig som kulturen og språket ikke er så veldig annerledes enn det norske.

Dersom bedriften din først har tenkt å satse i utlandet, er Danmark derfor et supert sted å begynne. Avstanden er heller ikke så lang, noe som er greit om ledelsen skal holde til i Norge.

PC og forstørrelsesglass: Hvordan starte bedrift i Danmark?

Etablere selskap i Danmark, eller eksportere varer?

Før vi går videre, er det greit å påpeke at eksport av varer til Danmark er en mulighet om bedriften din vil nå ut til en større målgruppe. Du trenger ikke nødvendigvis å starte opp en bedrift i Danmark.

Dersom ledelsen holder til i Norge, vil selskapet uansett regnes som norsk. Har du derimot tenkt til å etablere deg i Danmark og drive selskapet derfra, vil de neste stegene i guiden være relevante. Vi har tidligere sett nærmere på det å flytte bedriften til utlandet. Se gjerne nærmere på denne guiden.

Fire personer samarbeider: Hvordan starte bedrift i Danmark?

Hvordan starte bedrift i Danmark?

Det å starte en bedrift i Danmark foregår nokså likt som det å etablere en bedrift her hjemme i Norge.

La oss se nærmere på fremgangsmåten!

Mann jobber med papirer: Slik kan du starte en bedrift i Danmark

1. Besøk portalen Ditt Europa

Før du setter i gang, anbefaler vi deg å kikke på Ditt Europa. Dette er en portal der du kan lese mer om hvilke regler som gjelder ved etablering av selskaper i andre EØS- eller EU-land.

Sjekk gjerne ut Enterprise Europe Network, også. Dette nettverket kan bistå med svar på spørsmål du måtte ha om oppstart, marked og lignende.

Sjekkliste for deg som vil starte bedrift i Danmark

2. Etablering av bedrift i Danmark

Som nordmann har du mulighet til å etablere deg fritt i andre EØS-land. Det er nemlig fri handel og bevegelse av tjenester, produkter, kapital og lignende mellom de 30 ulike EØS-nasjonene.

Om du vil starte en bedrift i Danmark, er første steg å bestemme seg for organisasjonsform. Du må også velge et navn til bedriften, og registrere den. Dette er noe du kan finne mer informasjon om hos Erhvervsstyrelsen.

Blant selskapsformene du kan velge mellom, kan vi nevne A/S (aktieselskab), som altså er det samme som aksjeselskap. Du kan også velge enkeltpersonforetak og andre selskapsformer.

Det kan også være lurt å se nærmere på Virksomhedsguiden. Denne portalen gir deg veiledning og assistanse når det kommer til oppstart og drift av selskapet. Du kan blant annet få oversikt over ulike liver og regler som gjelder ved oppstart av firma.

Dokumenter: Skal du starte bedrift i Danmark?

3. Skatter og avgifter

Om du skal starte en bedrift i Danmark, er det også lurt å sette seg inn i diverse skatter og avgifter. Sjekk gjerne ut Virk.dk, som gir deg oversikt over hvilke forpliktelser som gjelder for arbeidsgiveravgift og andre offentlige avgifter.

Går du til Skat.dk kan du også finne nyttig informasjon om skatter og merverdiavgift bedriften din skal betale til danske myndigheter.

Fire personer på PC: Hvordan starte bedrift i Danmark?

4. Ansettelse og stillingsutlysninger

Dersom du skal starte et firma i Danmark, har du kanskje behov for ansatte. I så fall kan du legge ut stillingsutlysninger på sider som jobnet.dk eller lignende.

Her kan du finne aktuelle medarbeidere, og skaffe den arbeidskraften selskapet ditt trenger. Noen driver selskapet på egen hånd i starten, og venter med ansettelse til behovet eventuelt melder seg.

To personer håndhilser: Hvordan starte bedrift i Danmark?

5. Markedsføring til danske forbrukere

For at din nye, danske målgruppe skal få kunnskap om produktene eller tjenestene du selger, er det som regel nødvendig med markedsføring.  Det kan for eksempel være snakk om annonser, blogginnlegg på bedriftens hjemmeside eller lignende.

Har du en hjemmeside på norsk, anbefaler vi deg å oversette denne til dansk. På den måten vil du nå ut til målgruppen din på en mer effektiv måte. Husk at også annonser og annen markedsføringstekst skal være forståelig for målgruppen.

Det kan også være aktuelt å oversette hjemmesiden og andre ressurser til et universalt språk som engelsk. Hva som passer best for din bedrift, avhenger i stor grad av hvem målgruppen er.

Motta hjelp med oversettelser: Skal du starte bedrift i Danmark?

Motta oversettelser tilpasset målgruppen

Det å starte opp en bedrift i Danmark innebærer at du må sette deg inn i lovverk, skatter, avgifter og lignende. Samtidig trenger du markedsføringstekst og en hjemmeside som når ut til målgruppen på en god måte.

Din Translatør har erfarne oversettere som kan hjelpe deg. Vi vektlegger kvalitet, og sørger samtidig for at tekstene tilpasses målgruppen din.